Lönekartläggning – en självklarhet för jämställda löner

Visste du att det är olagligt att betala olika lön till män och kvinnor för samma eller likvärdiga arbete om skillnaden inte är sakligt grundad? Det låter självklart. Ändå visar verkligheten att män ofta har högre lön än kvinnor för samma jobb. Skillnaderna är inte alltid medvetna och alltför sällan har någon faktiskt granskat varför de finns.

Läs vidare för att få värdefull information om lönekartläggning för dig och ditt företag.

Lönekartläggning är ett lagkrav för arbetsgivare

Enligt diskrimineringslagen ska alla arbetsgivare med minst tio anställda genomföra en årlig lönekartläggning. Syftet är att identifiera och åtgärda osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män för att därmed bidra till mer jämställda och transparenta löner. En lönekartläggning handlar inte bara om att följa lagen. Rätt genomförd skapar den också struktur, förtroende och affärsnytta både internt och externt.

När är en löneskillnad saklig?

En löneskillnad kan anses vara saklig om den grundar sig på exempelvis:

  • Dokumenterad skillnad i prestation, ansvar eller arbetsuppgifternas komplexitet
  • Marknadsläge, om det finns tydliga, genomtänkta underlag
  • Kända och tillämpade lönekriterier som är lika för alla

Däremot räcker det inte med att:

  • ”Någon förhandlade bättre”
  • ”Det alltid sett ut så här”
  • En utbildning är längre – men inte relevant för arbetet

 

Vanlig fråga: Hur påverkar utbildning lönesättningen?

Utbildning kan vara en saklig grund för löneskillnader om den är relevant för arbetsuppgifterna. Men den måste också ha faktisk betydelse för hur arbetet utförs.
Ibland har en medarbetare en längre utbildning som inte syns i prestation eller ansvarsnivå. Då behöver arbetsgivaren fundera på om det verkligen är en motiverad löneskillnad.

Vår rekommendation: Tydliggör i lönekriterier och lönestruktur hur utbildning värderas, och säkerställ att det finns koppling till faktisk arbetsinsats.

Så stöttar vi dig i lönekartläggning

På Seemly Finance & Search hjälper vi företag att genomföra lönekartläggningar med struktur, objektivitet och affärsfokus. Vi ser till att både lagkrav och interna mål uppfylls – och att processen leder till insikter som stärker organisationen.
Vi har särskilt djup erfarenhet från branscher som bygg, fastighet, samhällsbyggnad och tillväxtbolag, men verkar branschöverskridande i hela Sverige.

Behöver du stöd i din lönekartläggning – eller vill veta vad som krävs?
Välkommen att kontakta Gitte Frost
073-041 51 24
gitte.frost@seemlygroup.com

Relaterade artiklar

AI ger nya möjligheter i arbetet

AI ger nya möjligheter i arbetet

AI ger nya möjligheter i arbetetAI öppnar nya möjligheter i vardagen. På Seemly Finance & Search använder vi det som ett praktiskt stöd för att arbeta smartare, agera snabbare och frigöra tid till det som verkligen skapar värde. I den här...

Rekrytera rätt chef

Rekrytera rätt chef

Rekrytera rätt chef fem intervjufrågor och en teknik som gör skillnadAtt rekrytera en chef är ett av de viktigaste besluten du kan fatta som arbetsgivare. Hur säkerställer du att kandidaten både har rätt erfarenhet och rätt ledarskap? På Seemly...

24 månadersregeln

24 månadersregeln

Konsulter och uthyrningslagens 24-månadersregeln – vad gäller?Den nya 24-månadersregeln får nu effekt. Regeln innebär att en inhyrd konsult som jobbat sammanlagt mer än 24 månader under en 36-månadersperiod ska erbjudas anställning hos...